Wat is phishing?

Phishing is een vorm van online fraude waarbij slachtoffers criminelen toegang geven tot hun persoonlijke informatie of bankrekening.  Door middel van een techniek genaamd social engineering doen de oplichters zich voor als een betrouwbare bron.

Het uiteindelijke doel van de oplichters is om je geld of persoonsgegevens buit te maken. Hier komt het woord ‘phishing’ ook vandaan: cybercriminelen ‘vissen’ naar informatie. Ze gooien hun digitale hengel (de e-mail bijvoorbeeld) uit en wachten tot een slachtoffer bijt. Ze spelen daarbij in op de angsten en emoties van de ontvangers.

Een voorbeeld: U krijgt een e-mail die afkomstig lijkt van de ING-bank.  In de e-mail wordt gevraagd om met spoed op een link te klikken. Deze e-mail komt echter niet van de bank zelf, maar van oplichters. En als u op de link zou klikken, komt u op een website waar u persoonlijke gegevens moet invullen.

Op deze manier proberen de criminelen de gegevens van ING-klanten te stelen en toegang te krijgen tot hun rekeningen. De afbeelding hiernaast is een voorbeeld van zo’n phishingmail.

Uw bank vraagt NOOIT om uw inloggegevens !!

Zie (verdere) info: www.VPNGids.nl