Google assistant

Tegenwoordig hebben we ‘afluisterapparatuur’ gewoon in de huiskamer of keuken staan. In de vorm van een slimme speaker, zoals de Google Nest (of Nest Mini). Is dit apparaat een bedreiging voor de privacy?

Privacy-zaken

Sommige gebruikers van de slimme luidspreker maken zich zorgen over hun privacy. Een apparaat in huis dat altijd meeluistert en opdrachten doorsluist naar de servers van Google. Is dat wel oké? Deze privacy-zorgen laten zich vatten in een paar vragen:

  • Worden spraakopdrachten bewaard?
  • Luistert de assistent altijd mee?

De spraakopdrachten die een gebruiker geeft, worden verzonden naar de servers van Google en worden daar ook opgeslagen. Dat is niets bijzonders. Ook uw mails uit Gmail, afspraken uit Google Agenda en alle documenten in Google Drive worden opgeslagen op de servers van Google. Het techbedrijf maakt voor elke gebruiker inzichtelijk wat er van ze wordt bewaard. En de gebruiker kan dit naar eigen inzicht aanpassen. De ‘assistant’ luistert altijd mee, maar wordt pas actief als je daartoe opdracht geeft, bijv. door te roepen: “Hé Google, ….”. Ook alleen dan worden opdrachten doorgegeven en (tijdelijk) bewaard.